oolsztyniak, podziałam, podziałam Jade do rodziców 60 km od Olsztyna. Mam dla siebie cały garaż z kanałem i meeeeeeega duzo miejsca :P Podsufitki akurat nie prałem. Same siedzenia i podłogę.
O1: Szyba sama opadła. Awaria mechaniczna. Jak naprawić?
Zwiń
X
-
O1: Szyba sama opadła. Awaria mechaniczna. Jak naprawić?
Witam.
Tak jak w temacie szyba przednia prawa sama się schowała i silnik nie jest w stanie jej już podnieść... Elektryka działa poprawnie, więc musiało coś stać się z elementem podtrzymującym szybę...
Jak ten element się nazywa i czy w ogóle można go dokupić? Jak ewentualnie naprawić szybę, bo jak narazie to mam ją przyklejoną na taśmę...
Pozdrawiam.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
-
-
Poszukaj na forum O mechaniźmie podnoszenia szyb w O1 było wiele napisane
Poczytaj http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/44 dotyczy to przednich i tylnych drzwi.
Zdejmij boczek z drzwi i sprawdź co i jak
Do wymiany może być ślizg lub cały mechanizmO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
U mnie po rozebraniu boczku okazało się, że także linka... Cały mechanizm za 90 zł. mogę mieć (zamiennik)... No nic trzeba będzie kupić, a ile przy tym roboty...
P.S.
Czy ktoś wie jaki jest tam klucz (jaki rozmiar gwiazdki) do tych czarnych śrub co trzymają prowadnice, bo odkręcałem takim gó^^em, że w końcu śrubokręt zaczął mi się obracać i musiałem na szybko klucz robić, a wolę kupić coś na zasadzie jak imbus...Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
money555, a to nie torx 30/40->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pskoszsebu pozdrawiam
[ Dodano: Wto 04 Cze, 13 00:38 ]
Zamieszczone przez money555Cały mechanizm za 90 zł. mogę mieć (zamiennik)
podobno zamienniki są kiepskiej jakości
Komentarz
-
-
No właśnie też znalazłem taką firmę i życzy sobie aż 80 zł. Za 88 zł. mam nowy cały zestaw prowadnic od mojego "stałego" dostawcy, części "NO NAME" ale działają bez problemu, więc bardziej opłaca mi się ta 2. opcja...
Inną sprawą jest to, że pomyślałem, żeby zamontować linkę od roweru, tyle, że problem polega na tym, skąd wziąć "cypki" i to tzw. "przelotowe"...
Ciekawe czy jak by zacisnął te cypki to by one wytrzymały... W rowerach jest też coś takiego jak cypki na końcu linki aby ostry kawałek nie wystawał...Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez money555nną sprawą jest to, że pomyślałem, żeby zamontować linkę od roweru, tyle, że problem polega na tym, skąd wziąć "cypki" i to tzw. "przelotowe"...
Ciekawe czy jak by zacisnął te cypki to by one wytrzymały... W rowerach jest też coś takiego jak cypki na końcu linki aby ostry kawałek nie wystawał...
zamienniki podnośników szyb mają kiepską renomę :?
Komentarz
-
-
Panowie, należą się Wam przeprosiny...
To Wy mieliście rację, bo popękały plastiki, które pracują po szynach...
Ja myślałem, że to linka, bo była ona luźna, a to dlatego, że te plastiki nie trzymały jej, a nie, że pękła...
U mnie w serwisie Skody nie mają do przodu (ponoć były tylko do tyłu dostępne), gdzie ewentualnie jeszcze szukać tego?
Tutaj na zdjęciu brakuje jeszcze kawałka u dołu...Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
money555, wrzuciłem przykładowe te które wkleiłem to są od tyłu.
Zamieszczone przez richi9Sebu a co sie podziało z linką... Mnie ją w ciagło ale dałem jej radę ale potem ustalanie położenia szyby to trochę roboty...
Komentarz
-
-
Jak byście szukali spinek do Skody to mają tutaj:
Nie znaleziono strony! Strona, którą próbujesz wywołać nie została znaleziona. Prosimy poruszać się za pomocą hiperłącz dostepnych z poziomu podstron sklepu.
Ale problem jest, że o ile tą zieloną spinkę znalazłem (Nr. kat. Romix C50119) to tej białej już nie bardzo idzie dopasować...Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez money555to tej białej już nie bardzo idzie dopasować...
Zastąpiły je te do nowszego typu-podwójnego zacisku (takie jak w podanym przeze mnie wyżej linku).
W mojej byłej O1 2000r. był zacisk pojedyńczy do szyby wraz z kostką-ślizgiem. Zamieniłem go na ten nowszy-podwójny z kostką. Taki zestał pasuje do mechanizmu p&p.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Wnętrze było poliftowe. Buda przed, 2000r. 1,9 TDI SLX.
[ Dodano: Sro 05 Cze, 13 17:49 ]
Zamieszczone przez money555więc na pewno mogę zamówić te plastki co podałeś wcześniej w linku?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
money555
Zerknij tutaj...http://allegro.pl/skoda-octavia-seat...276672902.html
Powinno być coś dla ciebie.
Pozdrawaim.
Komentarz
-
-
I już po naprawione :lol: koszty jakie miałem to :
20 zł - zapłaciłem za te plastikowe kółko co linka się skręca na nim
60 zł - koszt wymiany linki
A swoją drogą byłem dzisiaj w niezłym sklepie w Warszawie na ul.Wolskiej 94 "ROMIX",bardzo dobrze jest wyposażony.Wszelkiego rodzaju spinki,wkręty itd,itp.
money555, Plastik który ty potrzebujesz ma prawdopodobnie taki numer 20119.
Komentarz
-
Komentarz